Ragorunden

De fleste velger å starte denne rundturen fra Lakshol, men runden kan også gås i motsatt retning fra Litjsand. Fra Lakshol følger du rødmerket sti langs den krystallklare Storskogelva. En hengebru sørger for at du kommer deg over elva og mot Ragos villmark. Opp Nordskaret er det bratt og sleipt, men utsikten på toppen gir deg lønn for strevet. Videre innover er det bløtt og kupert, men god merking sørger for at du ikke går deg vill. Klopper sørger for at du kan gå tørrskodd store deler av turen. Etter om lag 9 kilometer når du Storskogvatnet, som vil være et naturlig stoppested for natten. Her er det muligheter både for telting og overnatting med tak over hodet. Husk at bålfyring kun må skje med medbrakt ved.

Turen videre går mot Sølvskarvatnan og langs Litlverivatnet i et mer fjellpreget landskap. Over Litlverivassforsen går du over kanskje Norges finest plasserte hengebro. Ragos beste utsikt får du fra Grisryggen et par hundre meter fra hengebroen. Her kan du både beskue den storslåtte Litlverivassforsen og nesten hele turen du har lagt bak deg. Etter nye 5 kilometers gange kommer man ned til Litjsand, og da er det ca. 2 kilometer å gå tilbake til bilen ved Lakshol.

Turen er fysisk krevende og setter krav til godt fottøy og klær etter forholdene. Vindtett jakke og bukse er et minimum. Har du med deg hund må du huske båndtvangen. Søppel må også tas med hjem igjen! 

Foto: Marius Saunders

Foto: Statskog v/Tore Veisetaune

Overnatt i Rago

Du kan overnatte i Statskog sine åpne og ubetjente hytter Storskogvasshytta og Ragohytta, men hyttene har svært begrenset antall overnattingsplasser og kan være fulle. Dette gjelder særlig i juni-oktober, da det kan være mange turister i Rago. Fauske og Sørfold JFF har hytter til leie ved Storskogvatnet og ved innerenden av Litlverivatnet. Du oppfordres til å ta med telt, og langs Ragorunden kan du finne din helt egne lille teltplass for natten. Aller finest er det å telte i nærheten av Storskogvatnet.

Utsiktspunktet Litlverivassforsen

Ragos flotteste utsikt får du over Litlverivassforsen sett fra Grisryggen. Turen opp er tung, men naturen og opplevelsen gir deg lønn for strevet.

Turen går fra innfallsporten Litjsand. De første to kilometerne er bratte, med en stigning på nesten 400 høydemeter. Heldigvis er det mange benker hvor du kan få igjen pusten. Turen videre innover fjellbjørkeskogen og mot Grisryggen kan være bløt, men klopper på de mest utsatte stedene gjør turen enklere og holder skoa dine tørre. Fra Grisryggen får du fantastisk utsikt over dalen, store deler av Rago nasjonalpark og Litlverivassforsen. Her er det flotte fotomuligheter, og det er et fint sted å ta en pause før turen ned igjen. Tur-retur er ca. 11 kilometer.

Foto: Marius Saunders